تبلیغات


مطالب توصیه شده

  👈  تعطیلی مدارس

  👈  قیمت خودرو

تبلیغات متنی

مجله خبری و تفریحی آی وی نیوز:
مطالب این سایت مطالبق قوانین جمهوری اسلامی ایران بوده و در صورت درخواست کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه پاک خواهد شد.

تبلیغات

نان‌هایی که حاوی قارچ و میکروب هستند / درکدام دسته از نان ها آلودگی بیشتر است؟

نان‌های صنعتی معمولا سالم‌تر از نان‌های سنتی در ایران هستند، اما این مساله هم به سلامت آردها، بسیار مرتبط است.

نان‌هایی که حاوی قارچ و میکروب هستند


براساس آمارهای رسمی، هر ایرانی در طول سال به طور میانگین 117 کیلوگرم نان مصرف می‌کند. در این بین، بیش از 90درصد نان مصرفی کشور را نان‌های سنتی مثل لواش، سنگک، بربری و ... تشکیل می‌دهد و فقط کمتر از 10 درصد از بازار نان‌های مصرفی کشور در اختیار نان‌های صنعتی است.

عمده مشکلات بهداشتی در این حوزه به همان بازار 90 درصدی نان‌های سنتی برمی‌گردد. اگرچه سازمان‌های مختلفی در کشور، متولی نظارت بر سلامت نان هستند، اما هنوز هم در گوشه و کنار کشور، گاه نان‌هایی به دست مصرف‌کننده می‌رسد که فیلتر نظارت‌ها را دور زده و از حداقل استانداردهای بهداشتی و سلامتی بی‌بهره‌اند.

درصد بالای جوش‌شیرین

ایرانی‌ها سالی حدود 7000 میلیارد تومان، صرف خرید نان می‌کنند. چنین بازار بزرگ و پرسودی، فرصت خوبی برای جولان سودجویان است که با پایین آوردن کیفیت و هزینه تمام شده تولید نان، به سودهای کلان برسند.

دکتر ضیاالدین مظهری، متخصص تغذیه و استاد دانشگاه گفت: یکی از عمده مشکلات نان‌های مصرفی کشور را گرفتن «سبوس» نان می‌داند. در حالی که به باور عامه مردم، نان هرچقدر سفیدتر باشد، نان سالم‌تری است، اما مظهری تاکید دارد که وقتی نان بسیار سفید باشد، به این معنی است که سبوس آن جدا شده و در نتیجه ارزش غذایی آن از بین رفته است.

نحوه تخمیر نان در کشور ما هم مشکل دیگری است که مظهری به آن اشاره دارد. به گفته او، از آنجا که برخی نانوایی‌ها می‌خواهند با سرعت بیشتری، نان را تولید و عرضه کنند، به آن جوش شیرین می‌زنند که همین مساله سلامت جامعه را به خطر می‌اندازد.

به گفته مظهری، درست است که نان‌های صنعتی معمولا سالم‌تر از نان‌های سنتی در ایران هستند، اما این مساله هم به سلامت آردها، بسیار مرتبط است.

وقتی از کودهای شیمیایی و سموم آفت‌کش به شکل وسیعی در مزارع گندم استفاده می‌شود، در این حالت به قول این استاد دانشگاه، نمی‌توان انتظار داشت که آرد سالمی به دست نانوا برسد.

راه‌حل علمی: فرهنگ‌سازی برای تغییر ذائقه مردم

نظارت بر سلامت نان، وظیفه دستگاه‌های متعددی است که اتفاقا وجود چنین متولی‌ای در این حوزه، کار نظارت را سخت‌تر کرده است. سازمان غذا و دارو، سازمان ملی استاندارد، اداره‌کل بهداشت و محیط وزارت بهداشت، اتحادیه‌ها و اصناف، عمده‌ترین نهادهایی هستند که به سلامت نان نظارت دارند.

پیشتر دکتر بهروز جنت، مدیرکل نظارت و ارزیابی فرآورده‌های غذایی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو هم که به مشکل متولیان متعدد در حوزه نظارت نان اشاره کرده بود، یادآور شد: متاسفانه نان یک متولی ثابت ندارد و در هر مرحله از تولید آن یک سازمان موظف به نظارت بر آن است.

درخصوص مصرف جوش‌شیرین در نان‌های سنتی که همچنان در برخی نانوایی‌ها تداوم دارد، این مقام مسئول توضیح داد: از آنجا که استفاده از خمیر مایع در نان‌ها برای نانوایی‌ها هزینه بالایی دارد، برخی نانوایی‌ها برای پخت نان از جوش‌شیرین استفاده می‌کنند. همچنین مساله «بلانکیس» که همان سفید کردن نان است در خصوص نان‌های سنتی نیز مطرح می‌شود که تنها راه حل این مشکلات، گرایش مردم به مصرف نان‌های صنعتی ضمن اصلاح تولید نان‌های سنتی است.

حتی به قول این مقام مسئول، در زمان گذشته مواردی مثل اسپری نفت کوره بر روی نان مطرح شده بود که مدتی مردم این نان‌ها را مصرف می‌کردند و دچار مشکلات شده بودند، بنابراین باید با برنامه‌ریزی دقیق مصرف نان‌های سنتی را کاهش دهیم و برای مصرف نان صنعتی فرهنگ‌سازی کنیم.

البته شکی نیست که نمی‌توان برای هر نانوایی، یک ناظر شبانه‌روزی گذاشت، اما اگر استقبال مردم به سمت استفاده از نان‌های صنعتی افزایش یابد، ناخودآگاه تولیدکننده نان سنتی هم مجبور می‌شود برای حفظ مشتری هم که شده، کیفیت و بهداشت نان تولیدی‌اش را افزایش دهد.

آلودگی‌های میکروبی و قارچی در نان‌ها

اگر پای حرف متخصصان بنشینید، اغلب آنها تاکید دارند که نان‌های صنعتی در اغلب موارد سالم‌تر، بهداشتی‌تر و غنی‌تر از نان‌های سنتی است. دکتر میترا زراتی، متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران هم در گفت‌وگو با جام‌جم تاکید دارد که نان‌های صنعتی به دلیل این‌که با کمترین تماس دست و حضور فیزیکی نیروی انسانی تولید می‌شود، محصول سالم‌تری نسبت به نان‌های سنتی است.

در فرآیند تولید نان‌های سنتی، به گفته این متخصص، گاهی آرد نانوایی‌ها در مغازه‌هایی نگهداری می‌شوند که این آردها با وجود کمی رطوبت، دچار آلودگی‌های میکروبی و قارچی می‌شوند و همین آلودگی‌ها هم وارد نان می‌شوند.

حتی استفاده از سنگ برای پختن نان سنگک هم به گفته این استاد دانشگاه، کم‌خطر نیست و می‌تواند سلامت انسان را به خطر بیندازد؛ چون ممکن است برخی آلودگی‌ها از سنگ وارد نان شود. سفید کردن نان‌های سنتی هم به قول زراتی، ویتامین‌های «E» و «D» موجود در نان‌ها را از بین می‌برد.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران عنوان می‌کند: استفاده از جوش شیرین در نانوایی‌های سنتی موجب افزایش فشار خون و پوکی استخوان می‌شود.

30 درصد نان‌ها به دورریز تبدیل می‌شود

اگر با گزارش‌های رسمی جلو برویم، بیش از 30 درصد نان‌های مصرفی کشور ما به دورریز تبدیل می‌شوند. شاید در ظاهر فکر کنید که دورریز نان با کیفیت و سلامت نان، ارتباط ندارد، اما دکتر علی کشاورز، مدیر گروه تغذیه بالینی دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفت‌وگو با جام‌جم یادآوری می‌کند: هرچقدر کیفیت نان بهتر باشد، دورریز آن کمتر است اما وقتی از آرد بی‌کیفیت و پخت غیراستاندارد استفاده می‌شود، معلوم است که در این شرایط، بسیاری از نان‌های تولیدی ما به دورریز تبدیل می‌شود.

استفاده از آردهای سوخته، ماندگاری پایین اغلب نان‌های سنتی، رعایت نکردن بهداشت فردی در برخی نانوایی‌ها، پایین بودن کیفیت آردهای تولید نان و حمل و نگهداری غیراستاندارد آردها هم از دیگر مشکلاتی است که هنوز هم در برخی نانوایی‌های کشور، حل نشده باقی مانده است که به نظر می‌رسد رفع این مشکلات، جز با عزمی ملی و هماهنگی بیشتر نهادهای ناظر، میسر نخواهد شد.

روزنامه جام جم

اخبار مرتبط :

نان‌ خیلی برشته شده نخرید اما چرا؟

روش های صحیح پخت و نگهداری نان

4 روش برای ذخیر کردن و تازه نگه داشتن نان!

تنور مدرن برای نان ها

طرز تهیه نان پیچ ارده و گردو مقوی و خوشمزه

شفاف سازی:
مطلب فوق در سایت های دیگر منتشر شده و در این سایت باز نشر شده است. چنانچه به مطلب فوق اعتراض دارید برای حذف آن روی این قسمت کلیک کنید.
برای نمایش تمام مطالب مرتبط با عنوان «نان‌هایی که حاوی قارچ و میکروب هستند / درکدام دسته از نان ها آلودگی بیشتر است؟» اینجا کلیک کنید.

گزارش تخلف

تمامی مطالب از سایت های مجاز فارسی و ایرانی تهیه و جمع آوری شده است، در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.

تبلیغات

جدیدترین اخبار

داغ ترین اخبار

  • دانلود قسمت 9 فصل سوم سریال The Librarians

    # لطفا قبل از ارسال نظر محتوای مطلب را با دقت مطالعه فرمایید # نظرات شما پس از تایید و پاسخ نمایش داده می شود # 50 نظر آخر فقط نمایش داده شده...

  • دنا پلاس آمد؛ چه قیمتی؟ با چه امکاناتی؟ +عکس

    صبح امروز، ایران خودرو از اولین فیس‌لیفت دنا رونمایی کرد. جی س ام؛ دنا پلاس نتیجه پروژه‌ای است که ایران خودرو طی 14 ماه و با...

  • سونی گوشی های G3112 و G3221 را با تراشه هلیو P20 عرضه می‌کند

    شنیده‌ها حکایت از این دارد که سونی در جریان کنگره‌ی جهانی موبایل از دو گوشی‌ هوشمند با تراشه‌ی هلیو پی ۲۰ مدیاتک رونمایی خواهد کرد. با وجود...

  • دانلود فیلم قهرمان Hero

    دانلود فیلم Hero 2002 دوبله فارسی دانلود رایگان فیلم Hero 2002 با لینک مستقیم و کیفیت عالی نام فارسی : قهرمان  زبان :...

  • دانلود فیلم Beyond the Tryline 2016

    # لطفا قبل از ارسال نظر محتوای مطلب را با دقت مطالعه فرمایید # نظرات شما پس از تایید و پاسخ نمایش داده می شود # 50 نظر آخر فقط نمایش داده شده...

  • جبارف رسما استقلالی شد

    کاپیتان تیم ملی ازبکستان قرارداد خود را با استقلالی‌ها امضا کرد. آفتاب‌‌نیوز : سرور جبارف، هافبک ازبکستانی مد نظر استقلالی‌ها که شب گذشته با این...

  • دانلود فیلم Jim Gaffigan Cinco 2017

    # لطفا قبل از ارسال نظر محتوای مطلب را با دقت مطالعه فرمایید # نظرات شما پس از تایید و پاسخ نمایش داده می شود # 50 نظر آخر فقط نمایش داده شده...

  • سعید معروف تماشاگر سکونشین پیکان + عکس

    کاپیتان محروم تیم والیبال پیکان دیدار این هفته تیمش مقابل شهرداری اراک را از روی سکوها تماشا کرد. به گزارش خبرنگار توپ و تور گروه ورزش...

  • معضل زنان خیابانی؛ یک آسیب اجتماعی

    آسیب اجتماعی زنان خیابانی علل مختلفی مانند فقر و محرومیت جنسی دارد و لازم است با تصویب قوانین و ایجاد مراکز بازپروری به حل این معضل پرداخت....

  • سعید معروف تماشاگر سکونشین پیکان +عکس

    کاپیتان محروم تیم والیبال پیکان دیدار این هفته تیمش مقابل شهرداری اراک را از روی سکوها تماشا کرد. باشگاه خبرنگاران جوان: هفته هجدهم لیگ...